Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ

Állatvilág magazin


Állatvilág magazin - EX-BB Kiadó

NKA-FANK-MTTMKéthavi ismeretterjesztő magazin
Megjelenik a Magyar Természettudományi Múzeum támogatásával
és a Fővárosi Állat- és Növénykert közreműködésével.
A kiadvány megjelenését támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

Facebook oldal címe: facebook.com/allatvilagmagazin
A magazin honlapja: allatvilagmagazin.hu

Facebook megosztás Google+ megosztás Twitter megosztás

2018. november-december, V. évfolyam 6. szám


Állatvilág 2018/6

Megjelent a magazin
2018. november-decemberi száma!

Az Állatvilág magazin november-decemberi száma is sok érdekességgel szolgál minden állatbarátnak.

A tartalomból:


Együtt egyszerűbb

Összehangolt vadászat (Dr. Fuisz Tibor István írása)

Együtt egyszerűbb

Mivel az összehangolt vadászat sokkal eredményesebb, mint a magányos zsákmányszerzés, nagyon sok állatfaj választja ezt az utat. A csimpánzok, ha majmokat támadnak meg, nem csak koordináltan, hanem valóságos „haditerv” alapján vadásznak, s ugyanígy tesznek – egyebek mellett – a farkasok, a hiénakutyák, a delfinek és egyes madárfajok is. Annál meglepőbb, hogy a kutatók megfigyelték, a karcsú boák is eredményesebben vadásznak együtt a barlanglakó denevérekre, ha nem egyesével állnak lesben.


Tányértalpú ragadozók

Barna medvék itthon és a nagyvilágban (Kispál István írása)

Tányértalpú ragadozók

Az utóbbi időben hazánk területén is mind gyakrabban bukkannak fel barna medvék, ezért nem véletlen, hogy az érdeklődés is megnőtt irántuk. Jelen lapszámunkban ezért két cikk is foglalkozik e ragadozóval, bemutatva az ősi faj evolúcióját, rokonságát, rendszertanát és viselkedését. Természetesen szó esik azokról a medve alfajokról is, amelyek már kipusztultak, vagy éppen kritikusan veszélyeztetettek.
(Az említett másik cikk e témában Hanga Zoltán: Hódolat a medvének című írása.)


Lássuk a delfint!?

A delfináriumok jövője (Varga Nikolett írása)

Lássuk a delfint!?

Az utóbbi időben egyre csökken a delfináriumok látogatottsága, az elmúlt pár évben egyes intézményeket be is zártak, vagy megszüntették a cetfélék bemutatását. Nem kevés országban pedig törvény tiltja a delfinek fogságban tartását, s a különböző utazásszervező weboldalak is egyre ritkábban jelenítik meg az ilyen parkokat az ajánlott látnivalók listáján. Miért lett népszerűtlen ez a fajta szórakoztatóipar Európában? Miért épp a delfinek fogságban tartását korlátozzák törvények?


Legyen időnk rá

(Kovács Zsolt írása)

Legyen időnk rá

Amikor társunkká fogadunk egy kutyát, nagyjából már tudjuk, miből mennyit kell enni adni neki, mikor, milyen oltásokat kell kapnia. Ám azt már nem mindig mérjük fel, hogy van-e, lesz-e elegendő időnk rá? A kutya őse, a farkas igazi falkaállat, életét társaival együtt éli le. Kutyánknak mi vagyunk a falkatagok, s jó esetben a gazda a falkavezér. Ennek egyenes folyamodványa, hogy kutyánk szeretne mindig velünk, illetve a családunkkal lenni. Ez természetesen nem kivitelezhető, de törekedni kell rá! Azaz, legyünk minél többet a kutyánkkal, ahová csak lehet, vigyük magunkkal.